Gå til innholdet
ksl_tannhjul copy

KSL - hva lurer du på?

KSL 21.4.2022

Del denne siden

Vi mottar en del spørsmål om KSL og utfylling av sjekklister. Derfor har vi samlet de mest vanlige spørsmålene her - ta en titt.

Slik logger du inn

https://minside.ksl.no/login

Her kan du ENTEN lage en personlig bruker og deretter logge inn med BankID - ELLER logge inn med produsentnummer og passord.

Du kommer nå til Landbrukets Dataflyt (Produsentregisteret) sin innloggingsside (med bilde av ei ku)

Bruk ditt produsentnummer –10 siffer, uten mellomrom/skilletegn!

Hvis det er første gang du logger inn (eller glemt passordet)– trykk på glemt passord, så får du tilsendt innloggingslenke til den kontaktinfo som er registrert på dit produsentnummer.

Logger du inn med produsentnummer så har du noe begrensede rettigheter (bl.a.legge til/endre produksjoner) men du får likevel gjort egenrevisjon KSL / lukket avvik .

Dersom du har problemer med at nettleseren ikke oppdaterer siden din og du får “hvit skjerm” eller ikke kommer videre, så forsøk å bytt nettleser (Firefox / Microsoft Edge / Safari pleier å fungere).

Eventuelt slett «cookies»/nettleserdata på maskinen din. Det kan være at nettleseren står og henger i gammel innlogging.

Å fjerne cookies gjøres litt forskjellig fra nettleser til nettleser, men ved et Google-søk får man forklaring på det.

 

Det er Landbrukets Dataflyt som styrer innloggingen til KSL og her finner du hjelp til innloggingen: Hjelp til innlogging - Landbrukets Dataflyt

 

Når må jeg gjøre egenrevisjonen min?

Egenrevisjonen skal gjennomføres minimum hver 12. måned. Den er gyldig i 1 år fra den dato du utfører den, så det er når du leverte egenrevisjon i fjor, som setter fristen for når du skal ha gjort den i år.  Når du gjør egenrevisjon 1 gang i året vil du alltid være oppdatert på det regelverket som gjelder.

 

Jeg må fjerne eller legge til produksjoner/sjekklister - hva gjør jeg da?

Når du logger inn med bankID har du rettigheter til å legge til/fjerne produksjoner.  Ved innlogging med produsentnummer har du ikke denne muligheten, og må ta kontakt med Stiftelsen norsk mat enten ved å ringe eller sende en epost.

 

Må norske bønder gjennomføre KSL?

KSL egenrevisjon er bondens gjennomgang av sitt internkontrollsystem og næringas kvalitetssystem.

Alle som produserer mat, fôr og/eller har husdyr må følge mange lover og regler. KSL har samlet alt fra Mattilsynet, Arbeidstilsynet, forsikringsbransjen, varemottakere med flere, slik at du slipper å lese og sette deg inn i rundt 2000 sider med lover og forskrifter på egen hånd. Egenrevisjonen er derfor din mulighet til å gjøre deg kjent med og forsikre deg om at du produserer i henhold til disse kravene.  Konsekvensene ved ikke å følge opp KSL er at varemottaker kan nekte å ta imot varer eller ved slakt trekke 20% på oppgjørspris.

 

Jeg har bare 5 høner (eller en gris, to kopplam eller annen minimal produksjon), må jeg ta med sjekkliste for fjærfe også?

Hvis du ikke skal levere noe til slakt, men kun ha til eget bruk kan du slippe å fylle ut sjekklisten for dette dyreslaget. Les likevel gjennom sjekklisten da det er mye nyttig informasjon i spørsmålene og veilederen.

 

Jeg har nettopp overtatt, når skal jeg ta egenrevisjonen?

Du vil motta et velkomstbrev fra oss med informasjon, men som ny produsent har du opp til ett år på deg før du må gjennomføre egenrevisjonen. Vi vil likevel anbefale at du tar den så raskt som mulig slik at du har muligheten til å sette deg inn i de krav som stilles til din produksjon, det er greit å ha gjennomgått kravene slik at du gjør ting riktig helt fra starten.

 

Hva skal til for å få på plass KSL?

Du må gjennomføre egenrevisjon en gang i året (som selvangivelsen) og lukke avvik innen frist dersom du har hatt besøk av en revisor på gården din.

 

Er det KSL som finner på alle spørsmålene i sjekklistene?

Nei - det er ikke KSL eller Stiftelsen Norsk Mat som finner på alle spørsmålene. Mengden spørsmål i KSL standarden representerer i stor grad lov og forskrifter på de områder du må forholde deg til. Det finnes noen egendefinerte krav i tillegg, dette kan være krav fra varemottakere eller bransjen generelt og de blir nøye gjennomgått og diskutert i våre faggrupper. Faggruppene i KSL har en rådgivende funksjon og består av representanter fra et bredt spekter av mat- og landbruksnæringens organisasjoner. Landbruksmyndighetene er representert ved observatører.  Følges KSL kan råvarene sendes videre med trygghet fra bonde, via varemottaker, industri og helt frem til forbrukeren.

 

Kan jeg få utsettelse på egenrevisjonen ?

Det er dessverre ikke mulig for oss å utsette fristen for egenrevisjon. Den datoen er låst.  Men det lagt inn en noen ekstra dager fra fristen går ut til det får konsekvenser, ta kontakt med KSL-avdelingen dersom du lurer på noe rundt dette.

 

Jeg har fått ny epostadresse eller nytt telefonnummer

https://profil.prodreg.no  og endre adressen selv.  Eventuelt:

Du endrer telefonnummeret på denne måten:

  • Logg inn i KSL
  • Klikk på det svarte hodet oppe til høyre
  • Velg «Brukerprofil»
  • Klikk så på lenken «Oppdater profil. Du forlater denne siden og sendes til Landbrukets Dataflyt
  • Åpne «Personlige opplysninger»
  • Rediger mobilnummeret dit og lagre.

(Hvis du ikke har verifisert epost og mobilnummer kan det være lurt å gjøre det samtidig, følg instruksjonene som kommer når du klikker for verifisering.)

Velg «Logg ut» oppe på linjen.

Neste gang du logger inn på KSL vil det være riktig nummer som kommer opp.

 

Jeg har dobbelt etternavn når jeg logger inn med bankID

Dette har ingen praktisk betydning, men det kan være irriterende. Vi får dessverre ikke rettet dette opp da informasjon om navn er knyttet til registreringen din med bank ID.  Grunnen til at etternavnet ditt kommer to ganger er en teknisk raritet i registeret hos Landbrukets Dataflyt som kobler navnefeltene slik at det kommer dobbelt.

 

Jeg har sluttet som bonde – forpakta bort gård og grunn

Ta en telefon 24148300 eller send en epost til ksl@norskmat.no så skal vi sette deg som ikke aktiv og da vil du ikke få flere henvendelser fra oss knyttet til KSL.

Relaterte artikler

KSL 16. Mars 2023
Uoppmerksomhet og «skal bare» er hovedårsaker til ulykker i landbruket

Landbruket har en av høy frekvens på ulykker og arbeidsrelaterte dødsfall. Ulykkene varierer etter en rekke faktorer, for eksempel størrelsen på gården, type avling, dyrehold og arbeidsmetoder som brukes. Dette viser den store HMS-kartleggingen som ble gjennomført i fjor.

KSL 22. Februar 2023
Tid for eksternrevisjon?

Det kan være lurt å legge KSL-revisoren til i din KSL når du skal ha eksternrevisjon. Da kan KSL-revisoren forberede seg bedre og dere vil begge spare tid.

KSL 24. Januar 2023
Sikkert hjem - trygg arbeidsplass!

Gården er både arbeidsplass for bonden og hjem for familien. I en travel hverdag er det viktig å unngå skader og ulykker. Da er KSL Trygg et viktig hjelpemiddel.