Gå til innholdet
IMG_6438

Revidering av bransjeavtalen for kjøtt

KSL Nyt Norge Skrevet av Mads Opsahl den 26.6.2020

Rolf Gjermund Fjeldheim i Nortura, Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat og Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund signerte den nye avtalen.
Del denne siden

- Dette har vært et felles løft for hele kjøttbransjen og nå blir avtalen enda bedre, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat.

Det har gått to år siden bransjeavtalen for kjøtt mellom Nortura, KLF og Stiftelsen Norsk Mat ble inngått. - Vi ser at avtalen fungerer. Flere bønder er ombord og gjennomfører internkontroll, sier Sundqvist. Avtalen omhandler oppfølging og trekk for manglende dokumentasjon av etablert KSL (Kvalitetssystem i landbruket) i kjøttbransjen.

God dyrevelferd

I den reviderte avtalen er det tilrettelagt også for dyrevelferdsprogrammene. - Vi kan ikke bare gå rundt og si vi har god dyrevelferd i Norge – vi må dokumentere det! Derfor er det veldig bra at dyrevelferdsprogrammene også blir en dal av bransjeavtalen, fortsetter Sundqvist.

Bransjeavtalen for kjøtt er med på å øke tillit hos forbruker og sikre økt konkurransekraft for norske kjøtt- og fjørfeprodukter. De produsentene som ikke har KSL i orden, dvs de som ikke følger opp systemet eller har avvik, får trekk i oppgjørspris når de leverer dyr til slakteriet. Årsaken er at slakteriene må ha egen varestrøm for kjøtt fra gårder uten KSL. Det medfører ekstraarbeid, økte kostnader for slakteriene og økt omdømmerisiko for felleskapet.

Ingen Nyt Norge uten KSL

KSL er internkontrollsystemet i landbruket som sikrer at drifta er i tråd med norske lover. Systemet er anerkjent av Mattilsynet og Arbeidstilsynet som nasjonal bransjestandard. For at et produkt skal kunne merkes med Nyt Norge, må råvaren komme fra en gård som kan dokumentere bruk av KSL. Dersom gården ikke kan dette, skal råvarene ikke brukes til produkter som merkes med Nyt Norge

- Avtalen er viktig for å skape tillit til norsk mat og til Nyt Norge-merket. Har ikke produsentene KSL på plass, får de heller ikke Nyt Norge på produktene sine, avslutter Sundqvist.

Relaterte artikler

KSL 5. Juni 2021
KSL og svineproduksjon

Siden Brennpunkt-reportasjen for to år siden er det satt i gang en rekke tiltak i svinenæringa. Det er jobbet med forbedring gjennom dokumentasjon, holdninger og kompetansen til bønder og andre som steller dyra. Men etter saken på NRK denne helga ser vi at det fremdeles er en lang vei å gå.

KSL 2. Juni 2021
Utenlandsk arbeidskraft

Skal du ha utenlandsk arbeidskraft i sommer? Her har vi samlet noe informasjon om hva du som arbeidsgiver må ha på plass.

Slangespreder slepeslange husdyrgjødsel
KSL 14. Mai 2021
Krav til gjødslingsplan

Alle landbruksforetak som søker om produksjonstilskudd, skal som hovedregel ha en årlig gjødslingsplan. Men vet du hva kravene er?