Gå til innholdet
Nykål Hørte Gård

Norsk kål i et sunt og variert kosthold

Det er mange gode grunner til å spise norsk kål!

Norsk rødkål. Foto: Oda Smeby Christensen

Vi må produsere mer av maten vi spiser selv!

I FNs andre bærekraftsmål står det at vi må produsere mer av maten vi spiser selv. Det oppfordres til mer lokal matproduksjon.

For å bedre norsk matsikkerhet må vi produsere mat som er egnet for vårt kjølige klima. Hva bør vi dyrke da, lurer du kanskje på? Jo, kål! 
Nykål Anders Hørte. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Kål over hele landet!

Norsk hodekål kan dyrkes over hele landet og tåler vårt kjølige klima svært godt.

Det kalde klimaet i Norge er bra for norsk frukt-, bær- og grøntproduksjon.

Vi har færre plantesykdommer og bruker derfor lite plantevernmidler

Rotgrønnsaker.

Kål og kosthold

I følge FN er et bærekraftig kosthold et kosthold som har lav innvirkning på miljøet og bidrar til mat- og ernæringssikkerhet og et sunt liv for nåværende og fremtidige generasjoner. 

Hvorfor er norsk kål et spesielt godt valg i et bærekraftig kosthold? 
Nykål hos Huseby Gård.

Norsk kål og et bærekraftig kosthold

Som en hovedregel genererer produksjon av grønnsaker lavere utslipp av klimagasser og bruker mindre landareal og vann enn animalske matvarer (Helsedirektoratet).

Frilandsgrønnsaker som kål krever lite ressurser og er en effektiv grønnsak å produsere. At den er utmerket til lagring og har lang levetid gjør den til en supergrønnsak som vi i Norge bør spise enda mer av! 
Fargerik kålsalat. Foto: Frukt.no

Alt du kan lage med norsk kål

Alt det gode du kan lage av norsk kål finner du her