Gå til innholdet
Honningcentralen-Ekte-honning-jpg-MM-06646- Foto_Mads_Opsahl

4 tips til nye honningprodusenter

KSL 28.4.2020

Del denne siden

Foran årets honningsesong har vi i Stiftelsen Norsk Mat fått en del spørsmål. Mange lurer på produsentnummer, hvorfor skal vi gjøre KSL, kan vi bruke Nyt Norge-merket, hvilke sjekklister o.l. Derfor har vi samlet noen tips til dere i denne saken.

1. Hva er produsentnummeret mitt?

Alle som skal produsere og levere honning må ha et produsentnummer.

Du kan finne ditt produsentnummer hos Landbrukets Dataflyt.

Har du ikke et produsentnummer eller er usikker, ta kontakt med landbrukskontoret i kommunen din. Hvis du skal registrere nytt produsentnummer må du huske å registrere e-post og mobilnummer samtidig slik at det blir enklere å få passord til KSL.

 

2. Hvorfor må du gjøre KSL - Kvalitetssystem i landbruket?

Alle som produserer mat i Norge er pålagt å ha et system for internkontroll. KSL er næringas felles kvalitetssystem for primærproduksjonen og er anerkjent av Mattilsynet som en nasjonal bransjestandard. KSL sikrer kvalitet og trygghet for bonde, industri og forbruker og i KSL går du gjennom drifta med utgangspunkt i sjekklister knyttet til din produksjon. Følges KSL er drifta i tråd med lover, forskrifter og krav fra råvarekjøper.

 

3. Hvilke sjekklister må du gjøre?

Er du kun honningprodusent er det bare to sjekklister i KSL du skal gjennomføre: HMS og Honning. Du må logge inn på www.ksl.no for å gjøre egenrevisjon. Hvis du ikke får gjennomført egenrevisjon på nett må du ta kontakt med oss slik at vi kan sende deg papirer. Les mer om sjekklistene på KSL sin nettside.

 

4. Kan du ha Nyt Norge på produktet ditt?

Vi vet at det er en del misforståelser om at du kan ta i bruk Nyt Norge om du har KSL på plass. MEN - det er ikke noe automatikk i dette. Nyt Norge er en frivillig merkeordning for norsk mat.

Virksomheter som ønsker å benytte Nyt Norge på sine produkter søker om å bli merkebruker og søker for hvert produkt de ønsker å bruke Nyt Norge på. Det betales inn en avgift for bruk av Nyt Norge som bl.a. skal dekke revisjon og markedsføring av Nyt Norge.

Det er tre krav som må oppfylles for at et produkt skal kvalifisere til å benytte Nyt Norge:

  1. Norsk råvare
  2. Produktet må være produsert og pakket i Norge
  3. KSL må være i orden

Les om Nyt Norge og kravene

Relaterte artikler

KSL 10. August 2022
Søk om strømstøtte nå

Har du en aktiv produksjon i jordbruks- og veksthusnæringen, eller foretak som driver vanning av jordbruksareal, kan du nå registrere deg for å få strømstøtte hos Landbruksdirektoratet.

iStock-1148911628
KSL 29. Juni 2022
Varslinger fra KSL

Kvalitetssystem i landbruket - KSL - sender ut flere varslinger via sms og epost til produsentene når frister nærmer seg. Her er en oversikt.

KSL 29. Juni 2022
Nullvisjon for dødsulykker i landbruket

Jordbrukssektoren er en farlig arbeidsplass og i 2021 mistet fem personer livet i arbeidsulykker i jordbruket.